Viktig melding

Kort om kommunen

Moskenes kommune ligger på den sørligste delen av Moskenesøy, og er den ytterste kommunen av de som benevnes som Fastlands-Lofoten. Isbreer og naturkrefter har utformet landskapet, som er blant det villeste og mest interessante Norge kan by på.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sørvågen havn - Foto S. Bjørnsen

 

Landskapet preges av steile fjell og at strandflaten mellom havet og fjellet i hovedsak er meget smal.
Moskenesøya har mange spennende naturopplevelser å by på. Kommer man sjøveien, om Moskstraumen - som regnes som en av verdens sterkeste og farligste havstrømmer - kommer man til yttersida av Lofoten. Her finner man spor av gammel bosetning. I Refsvika ligger Kollhellaren, ei hule med omtrent 3000 år gamle hulemalinger. På innersida finner man Reinefjorden. Fra Reine er det mulig å ta lokalbåten inn i ett av Norges vakreste fjordområder, der det er mulig å gå fine fotturer - om man velger å gå i land.Hermannsdalstind, med sine 1029 m.o.h., er høyeste fjell i Vest-Lofoten. Landskapet er preget av disse steile fjellene, med smale strandflater ut mot havet. Bosetningen i kommunen er konsentrert til sør-østsiden av øya, der det er gode havner. Innbyggertallet i kommunen ligger omkring 1.100. 
(Motiv fra Sørvågen - med Glåpen fyr
foto: S. Bjørnsen)


På nord- og vestsiden av øya, ut mot storhavet, har det vært bosetning fram til 1950-tallet, men disse stedene, bl.a. Refsvika, Hell, Buneset, Horseide, Tuv og Ånstad, er nå fraflyttet.

Fiskeriene har til alle tider vært grunnlaget for bosetningen i kommunen. Moskenes er en av landets mest fiskeriavhengige kommuner, og Lofotfisket har hatt stor betydning for inntektsgrunnlaget i kommunen.
I Moskenes ligger fiskeværene som perler på en snor. Fra øst: Hamnøy, Sakrisøy, Reine, Moskenes, Sørvågen, Tind og Å.
 

 

 

 

 

 

 

En gruppe på omkring 20 utenlandske foto-turister oppstilt på Reinehalsen torsdag 23. februar 2017 klokken 08.00. Slike grupper er vanlige gjennom hele vinteren

 

 

 

 

 

 

I løpet av april måned er fisken kommet på hjell. 

 

 

 

 

 

 

 

 


(Det nye aktivitetssenteret på Sakrisøy ble åpnet lørdag 6. mai 2017. Her ser vi en stolt Michael Gylseth utenfor den nye resepsjonen. På åpningsdagen var det både ribbturer og plaskeaktiviteter. Ungene i Moskenes lærer tidlig å hoppe i havet).

 

 

 

 

 

 

 

 

 


(Sommeren er kommet til Lofoten. De første dagene av juni med sol, varme, grønne lier og løvetann på marka. For ikke å nevne smaken av årets kvalkjøtt).  

 

 

 

 

 

 

 

Moskenes kommune er i dag en moderne kommune, der fiskeri er hovednæringen, men der reiselivsnæringen er i sterk vekst. Offentlig service, privat service, havbruk og hvalfangst er også næringsområder av stor betydning. Moskenes kommune ønsker å være en moderne og servicevennlig kommune. Tjenestetilbudet i alle viktige funksjoner er godt utbygd.

 

 

Kommunikasjonene til Moskenes er etterhvert godt utbygd:
Ferje
•Hele året går direkte fergerute mellom Moskenes og Bodø. I tillegg går det ferge Bodø-Værøy-Røst-Moskenes.
Rutetidene finner du på hjemmesidene til Torghatten Nord.

Vei og buss
•Vei- og buss- forbindelsene innad i Lofoten er etterhvert blitt bedre.
Rutetidene for buss finner du på sidene til ruteopplysningen.

Fly
•Nærmeste flyplass er Leknes (ca 65 km fra Moskenes).
Flysambandet trafikkeres av Widerøe.

Hurtigrute
•Nærmeste hurtigruteanløp er i Stamsund.
Hurtigrutens anløpstider finner du også hos Hurtigruten.

Artikkelliste