Ordførers hjørne 19.04.17
«Når det hoper seg opp» var overskriften på en artikkel jeg leste ved inngangen til påska, og det føltes veldig kjent. Undertittelen var «mange har en hverdag hvor tidsskjemaet er så sprengt at vi ikke rekker det vi egentlig vil» Det var også veldig kjent. Det hjelper ikke om prioriteringa er knallhard, når det er for få timer i døgnet til å rekke alt. Det har vært en utrolig hektisk periode. Jeg tror mine sambygdinger kjenner seg igjen, da det har vært hektisk aktivitet på hav og land for fiskere og fiskebruk, og mange fremmede ansikter å se langs veiene. Med andre ord går det unna i våre to viktige næringer. Ingenting er mer gledelig enn det.
Jeg har deltatt sammen med mine ordførerkollegaer på et møte med fiskeriminister Sandberg og samtidig fått med meg litt av Lofot-Fishing 2017. Messa imponerte meg, og det var et bredt spekter av utstillere. En viktig arena, og flott at den er etablert i Lofoten. Fiskeriministeren åpnet årets messe. I forkant fikk vi ordførere et møte som selvsagt omhandlet pliktforslagene, kvalitet på fisken, utnyttelse av råstoffet, høringen på kvoter, flåtestørrelser, strukturering som pågår etter at Eidesen-utvalget la fram si innstilling. Undertegnede nyttet sjansen til å sette fokus på kvalfangstnæringa.
Siden vi når har lagt bak oss påske, så skal jeg nevne at vi i år markerer at det 500 år siden Martin Luther gjorde opprør mot den katolske kirke. Det er for meg noe til ettertanke at de land som etablerte protestantiske/lutherske kirker også er land med demokratisk styreform. Det er sikkert både positive og negative sider ved Luther, men grunnleggende prinsipp om menneskeverd og menneskerettigheter er viktige. Og med fokus på å kunne lese og gjøre seg opp egne meninger ble det fart i skolegang og opplæring av alle- jeg har sans for at vi alle er like mye verdt. Jeg tenker at vi kan lære av vår kirkegrunnlegger at vi ikke skal være likegyldige. I dagens mediabilde ser vi trusler mot menneskeverd og rettferdighet, og vi skal ikke ta for gitt at våre tilkjempede goder forblir uten at vi tar vare på dem.
Det er ekstra viktig i vår lille kommune at vi bryr oss om hverandre og vil hverandre vel. Da kommer vi langt i å bygge en kommune som det er godt å bo i, og det uten at det koster oss ei krone. Jeg fikk være sammen med alle ungene som deltok i ABC Charity rett før påske- nestekjærlighet der barn hjelper barn er et flott utgangspunkt. Det ble et nydelig bilde ; en flott H med Reinefjorden og Olstind som ramme. Positive og blide barn fra Moskenes, Flakstad og Vestvågøy og gode hjelpere fra næringsforeningen med Runhild Olsen i spissen denne dagen. Jeg er stolt over at vi ble valgt ut til å representere Norge, og det passet fint med H der vi kunne fokusere på hjelp og håp.
Næringsforeningen har fokusert på hvordan vi kan være godt vertskap, og de trekker i samme retning som MOT-programmet vi skal få til i skolen. Viktig at vi jobber sammen i felles retning, og jeg er glad for at næringsforeningen også vil bidra il innsamling av midler til finansiering av Sherpastien til Reinebringen.
For dere som venter på avklaring knyttet til barnehagen, så er det advokatene som arbeider med den juridiske siden av denne saken.
Når det gjelder nasjonalpark, så hadde vi besøk fra Miljødirektoratet 14.mars, og de skulle levere sin innstilling til departementet i begynnelsen av april. De var tydelige på at det skulle fattes en beslutning i løpet av våren. I forbindelse med deres besøk snakket vi om at det er kommet nye regler mht ferdsel med sykkel ute i naturen, og jeg er litt urolig for hvordan det vil slå ut i våre sårbare områder. Dere som ferdes ute må gjerne gi tilbakemelding dersom dere ser at vi må gjøre noen grep innenfor det vi som kommune har lov til.
Til slutt i dag vil jeg dele gleden med alle sykehusforkjemperne over at forslag til vedtak gikk igjennom. Jeg håper at vi nå får ro rundt sykehuset på Gravdal til det beste både for pasienter og ansatte.