Viktig melding

Betraktninger 2. mars 2017


Styret i prosjektet Lofoten Friluftsråd (der jeg har vært styreleder) har nå levert rapport med anbefalinger til veien videre. Det har vært mye støy i media rundt prosjektet, og jeg har besvart en interpellasjon til kommunestyret. Der lukket jeg møte med henvisning til kommunelovens §31.4: Et folkevalgt organ kan vedta å lukke et møte når hensynet til personvern krever det. Jeg ber dere legge merke til ordlyden, spesielt fordi media har omtalt dette som en personalsak. Personvern gjelder flere parter. Den redegjørelsen som ble gitt i offentlig møte er vedlagt protokollen fra kommunestyret.

Rapporten fra prosjektet (PDF, 431 kB)ble presentert i Lofotrådets møte i Nusfjord 22.02. Det har vært et spennende prosjekt, og Lofotrådet har valgt å satse på å etablere et permanent Lofoten Friluftsråd basert på foreningsmodell. Interimstyret er i gang med å se på utforming av vedtekter tilpasset dette. Jeg er helt sikker på at et felles friluftsråd i Lofoten vil være positivt for regionen. Anbefalingen er at friluftsrådet bør ha fokus på oss som bor her og se aktivitetene opp mot folkehelse. Jeg tenker at det er en god vinkling. Det er satt opp skilt på noen turmål, og det er viktig at vi velger ut hvor vi ønsker å sluse trafikken. Det er selvfølgelig fritt fram å gå på tur, men erfaring fra andre er at det er klokt å velge ut noen turruter som merkes.

Vi er i Lofoten i gang med et prosjekt som kalles besøksforvaltning. Fylkeskommunen hadde møte med oss 14.02. Jeg tror det er viktig at vi der har et nært samarbeid med de næringsaktørene som tilbyr opplevelser i naturen til våre besøkende gjester. Vi ser jo at vi er et ettertraktet reisemål da det for tiden kryr av ivrige fotografer rundt omkring i kommunen. Det er flott at vi på denne måten kan få en utvidet sesong for reiselivet, bilutleie, økt handel i butikkene, økt etterspørsel etter servering og dermed grunnlag for åpne spisesteder samt etterspørsel etter kollektivtransport (buss, fjordbåt og ferge). Kanskje vi må være enda flinkere til å anbefale bruk av kollektivtransport og overnatting noen døgn i vår kommune. Det er utfordrende for de som leier bil i øst og ikke er vant med våre kjøreforhold.

Destination Lofoten avholdt sin vinterkonferanse i Kabelvåg 08.-09.02. Der var flere av våre medlemmer representert, og det var gode foredrag knyttet til besøksforvaltning og bærekraftig reiselivsutvikling. Moskenes næringsforening er utfordret til å ta tak i dette. Jeg tror økningen i tilreisende vil fortsette. Da må vi finne noen gode strategier for å legge til rette slik at vi som bor her trives. Lofotvettreglene er kunngjort, og vi må være flinke til å sette ord på hvordan vi vil ha det. Vi planlegger å få til et folkemøte før påske. Enkel og tydelig informasjon er nok nøkkelord. I siste kommunestyre hadde vi fokus på parkering, og jeg håper og tror på tydelig skilting i løpet av våren. Jeg har funnet fram de gamle planene for «Kokkensvingen», og det er muligheter for å legge til rette der. På et veimøte i Bodø 16.02. fikk jeg litt tid til en samtale rundt dette. Det må både planlegges og finansieres. Det sistnevnte er vår utfordring.

Det har vært ny behandling av Lofotodden Nasjonalpark i Fylkestinget. Personlig er jeg lite fornøyd med at den kobles mot ja/nei til olje utenfor vår kyst. Om det blir konsekvensutredning etter petroleumsloven en gang i framtiden og evt oljeboring, så er det langt utenfor grensene i forslaget til nasjonalpark. I hele arbeidet har vi også hatt fokus på å ivareta fiskerinæringa. Det blir et møte med Miljødirektoratet og styringsgruppa som hadde ansvaret for nasjonalparkarbeidet 14.03. Mitt fokus er bruk og vern, og det blir spennende å høre hvor langt direktoratet er kommet i sitt arbeid. Statsråden har lovt oss svar i løpet av våren 2017. Det betyr at det har tatt 10 år fra første gangs behandling i Moskenes kommunestyre til svar vil foreligge.

Jeg vil ikke kommentere så mye fra formannskap og kommunestyre. Men vi hadde befaring med Kystverket i begynnelsen av februar, og det ble stilt spørsmål i spørretimen. Dette svaret ligget ved kommunestyret protokoll. I tillegg hadde vi i kommunestyre en gjennomgang av veinavnene etter tilbakemelding fra stedsnavnstjenesten. Det ble stilt krav om noen endringer, men ikke mange. Alt dette finner dere i dokumentet under kommunestyrelista. Jeg er glad for at denne gamle saken nå nærmer seg avslutning. Vi sender nå vedtaket til stedsnavnstjenesten, og sørger for å få registrert de navnesakene som kreves. Deretter må vi få det godkjent og registret i kartverket. Når dette er på plass, blir det veiskilt og husnummer :)


Lillian Rasmussen
Ordfører i Moskenes